Wintersnoei

Januari, februari en begin maart is de uitgelezen periode om de wintersnoei van je perenboom uit te voeren.

Het snoeien van perenbomen is geen evidentie. Bekijk je takken goed vooraleer je effectief begint te snoeien. Hierop vind je zowel bloem (dikke bolle knoppen)- als bladogen (spitse knoppen) terug. De takken waar bladogen rijkelijk aanwezig zijn mag je wegsnoeien want deze leveren geen vrucht, in tegenstelling tot de bloemogen. Korte takken met veel bloemogen noemt men vruchtbeurzen en moeten zeker blijven staan zodat je boom rijkelijk vruchten draagt.

Zonlicht

Zonlicht is een absolute vereiste voor het rijpingsproces van de peren. Door je boom in een piramide vorm te snoeien kan de zon overal op de vruchten schijnen. Hierdoor kunnen alle peren onder optimale omstandigheden rijpen. Om deze piramidevorm te bekomen maak je een onderscheid tussen de verticale en horizontale (gesteltakken) takken. Je snoeit vervolgens de verticale takken weg, uitgezonderd de hoofdstam! De horizontale takken snoei je in een piramidevorm. Dus wanneer u aan de top van de boom start snoeit u de takken kort en je laat ze steeds wat langer naarmate je verder vordert naar de onderkant van de boomkruin.

Wanneer er geen gesteltakken te bespeuren zijn kan je deze handmatig creëren. Je kan enkele verticale takken horizontaal afbuigen door middel van een gewicht of met een touw aan de tak te binden.

Concurrenten

Verder verwijder je de sterk groeiende verticale scheuten omdat deze zelden vruchten aanmaken. Afsluitend moet je nog een selectie maken tussen de zogenaamde “concurrenten”. Dit zijn 2 takken die te kort bij elkaar staan of gelijk lopend naast elkaar groeien. Hierdoor wordt van 1 tak steeds het zonlicht ontnomen dus snoei steeds 1 tak weg onder deze concurrenten.

Zomersnoei

Halverwege juli is het tijd voor de zomersnoei, focus je nu op de vruchten die de boom reeds draagt. Als de vruchten de grootte van een dikke kers hebben kan je de beschadigde of slecht gevormde al meteen wegsnoeien. Op deze manier voorzie je meer energie voor de goede peren waardoor ze uiteindelijk uitgroeien tot grotere vruchten.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.