Snoei van pruimen en perziken

Pruimen en perziken worden best zo weinig mogelijk gesnoeid. Een pruimenboom snoeien bevordert de groei, en hoe meer groei hoe minder vruchten. Snelgroeiende takken worden best volledig weggesnoeid. Als er veel snelgroeiend takken zijn kan je de snoei best over verschillende jaren spreiden (m.a.w. elk jaar enkele takken).

De takken mag je bijna horizontaal afbuigen door middel van een touw vast te maken aan de tak en aan de stam (opletten dat het touw niet ingroeit in de stam)  zo verminder je de groei en stimuleer je de bloei. Afbuigen doe je best bij warm weer, dan is het hout buigzamer. Snoeien gebeurt tijdens de zomer bij warm en droog weer, de snoeiwonden dicht je best af met wondverf of wondpasta.

Snoei van kersen, krieken en kweeperen

Deze fruitbomen bloemen op korte scheutjes die voornamelijk gevormd worden op 2 of meerjarig hout. De snoei beperkt zich tot het wegsnoeien van dode, zieke en beschadigde takken. Wilde scheuten zijn scheuten die groeien op de stam of wortel onder de ent. Omdat ze geen of  weinig vruchten geven, verwijder je deze ook best. De snoei doe je best gedurende de zomer, op een warme droge dag. Denk er aan om de snoei wonden af te dichten met wondverf of wondpasta.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.