Waar plaats ik mijn hagen?

Een haag is een scherm om privacy te verkrijgen, om te camoufleren, om te bufferen, om structuur te creëren,… . Door ze juist te gebruiken, spaar je soms veel werk uit (op termijn met het onderhoud) Hou er zeker rekening mee dat ze de tuin sterk kunnen vergroten of breder doen lijken, maar ook kleiner en veel enger.
Groenschermen zijn ook geluidbuffers en flatgebouwen voor vogels .
Door de hagen neutraal te houden  ga je de nadruk leggen op de rest van de tuin. Een bloemenperk is vaak al druk genoeg. Als je hierachter een wilde of drukke haag plaatst gaat dat wirre-war van takjes de overhand nemen. Uw bloemenperk valt niet meer op en “verdwijnt”.
Gemengde hagen (verschillende soorten onder elkaar) geven veel kleur en diversiteit, maar toch opletten; niet elke soort groeit even snel. Sommige soorten kunnen overgroeit worden door de andere. Deze hagen combineren geweldig met een soberdere  voorgrond.

Aan de slag! 🙂

Hoe begin ik er aan?

Aan de hand van een voorbeeld zal je merken welke effecten een haag heeft.
Belangrijk is te informeren bij je Gemeente bestuur wat kan en wat niet.

Ons voorbeeld is een gedeelde woning van twee gezinnen, met 1 gemeenschappelijke voordeur en een grotere voortuin.
Omdat de achtertuin redelijk klein is (en in de schaduw) zijn er terrassen in de voortuin voorzien.
Er zijn geen grasvlakken voorzien (geen kinderen). De tuin is onderhoudsarm omdat de twee inwonende koppels +60 jaar zijn en willen genieten van het leven. 🙂

 

Voorbeeld 1:

De haag vooraan aan het straat plaatsen is een beetje op de ouderwetse manier. 😉 (niet dat er iets mis is met ouderwets) Maar als je dan toch de tuin gaat aanleggen, misschien toch eens iets anders proberen …
Er zijn enkele grote nadelen bij het aanplanten van de haag tegen het straat:
1- Het geeft een gesloten gevoel en komt ook wel bombastisch over. Ook donker, niet echt uitnodigend om te betreden. Je gaat een zwaar gevoel creëren, waardoor de hele tuin een log overkomen heeft.
2- Het is ook onveilig, bij het op en afrijden is er niet steeds een goed zicht (opletten voor fietsers/voetgangers). Voor inbrekers ook een uitgelezen kans om rond de woning te sluipen zonder gezien te zijn vanop straat. (sociale controle van de buren)

 

Voorbeeld 2:

Door de haag meer naar binnen de schuiven, creëer je ruimte en lucht. Het zal de woning en de tuin meer in balans en relatie met elkaar brengen. (Trapsgewijs afbouwen.)
Het gaat evengoed een buffer bieden. Omdat de haag van het staat af staat, kan je ze ook lager laten, omdat de inkijkhoek van de straat naar de woning hier anders is. Het geeft nog als extra voordeel dat het eenvoudiger is om de haag te scheren (minder hoog; geen stelling nodig voor het snoeiwerk)
Ook als je vooraan geen terras hebt, is dit perfect mogelijk. bv Voor het bufferen van de grote ramen. Omdat de haag voldoende van de woning staat, kan je hiervoor en achter nog “iets anders” planten. Zo word je tuin intrigerend en vernieuwend.

 

Voorbeeld 3:

Wat als je de hagen dwars plaatst op de woning? Dat is zeker en vast eens iets anders 🙂
Door de hagen zo te plaatsen gaat de tuin dieper lijken als dat hij  in werkelijkheid is.
Perfect voor de kleinere of brede tuinen, omdat je visueel meer tuin zal bekomen.
Voor grote of heel diepe tuinen ga je hiermee vaak een lange pijp gaan creëren… wat ook niet helemaal de bedoeling is.

 

Voorbeeld 4:

Het speels plaatsen van haagblokken geeft de tuin een vernieuwend effect, dat transparant is en toch gesloten blijkt als je vanuit een andere hoek kijkt.
Tussenin kan je dan bv bodembedekkers laten slingeren om het toch aan elkaar te lijmen en een geheel te vormen.
Het open-gesloten systeem is uitbreidbaar naar voor en achter. Het kan ook verschillen van hoogte of van soort.
Je kan de combinatie maken van bladhoudende soorten met bladverliezende. Uiteraard is het wel maar 1 soort per blok. Gebruik ook niet meer dan 3 verschillende soorten planten om de blokken met te maken. (anders is de kracht van de blokken verloren)
Als je kiest voor een sobere opbouw (1 soort voor alle blokken) dan kan je wat meer “kakofonie” als onderbeplanting nemen.
Als je de combinatie van hoogtes en verschillende soorten neemt, kies dan voor 1 bodembedekker, zodat de blokken er meer uitspringen. En de tuin toch voldoende rust uitstraalt.

 

Hoe ziet ons voorbeeld er af uit?

Waar plaats ik mijn hagen? Dit is uiteindelijk heel subjectief. Het verschild van gevoel, persoon en situatie. Maar als je deze voorbeelden mee neemt in je denkproces, komt het vast goed.

Succes! 😉